Hogyan működnek az érintkező nélküli intelligens kártyák?

Az érintés nélküli intelligens kártyák szorosan kapcsolódnak a kapcsolattartó intelligens kártyákhoz. Mint a névjegykártya-kártya rendszerekhez hasonlóan, az információ a kontaktus nélküli intelligens kártyán található chipen tárolódik. Azonban, a kontakt smart kártyától eltérően a kártyához adott tápellátás, valamint a kártya és az olvasó között kicserélt adatok érintkezés nélkül érhetők el mágneses vagy elektromágneses mezők használatával mind a kártya tápellátásához, mind az adatcseréhez az olvasóval.

Az érintés nélküli intelligens kártya tartalmaz egy antennát a kártya műanyag testébe (vagy egy kulcs fob, óra vagy más dokumentumba). Amikor a kártyát behelyezzük az olvasó elektromágneses mezőjébe, a kártyán lévő chip be van kapcsolva. A chip bekapcsolása után a kártya és az olvasó közötti vezeték nélküli kommunikációs protokoll megkezdődik és létrejön az adatátvitelhez.

A következő négy funkció magas szinten írja le az események sorrendjét, amelyek akkor következnek be, ha egy érintkező nélküli intelligens kártya a kártyaolvasó közelében van.

Energia átvitel a kártyára az integrált áramkör (chip) táplálására

Órajel átvitel

Adatátvitel az érintés nélküli intelligens kártyához

Adatátvitel az érintés nélküli intelligens kártyáról

Ezért, miután a kártya az előírt frekvencia elektromágneses mezőjének tartományába került, a kártya bekapcsol, készen áll az olvasóhoz való kommunikációra. Mivel az ebben a GYIK-ben ismertetett kontaktus nélküli intelligens kártyák az ISO / IEC 14443 szabványon alapulnak, ez a frekvencia 13,56 MHz, és a szabványnak megfelelő olvasó körülbelül 4 cm-es (kb. 10 centiméter) aktivációs mezőt (tartományt) tartalmaz. Más szóval, a kártya 10 cm-es olvasónak kell lennie ahhoz, hogy hatékonyan működjön; az olvasandó kártya kommunikációjának hatékonysága azonban számos tényezőtől, például az olvasó erejétől, az olvasó antennájától és a kártya antennájától függ.