Ticket Vending Machine (TVM)

A Ticket Vending Machine (TVM) nevű jegygyártó gép egy jegygyártó gép , amely jegyeket állít elő . Például a menetjegyek a vonatjegyeket a vasútállomásokon , a metróállomásokon közlekedő tranzitjegyeket és a villamosjegyeket néhány villamosmegállónál és néhány villamossal szállítják . A tipikus tranzakció egy olyan felhasználóból áll, amely a kijelző felületet használja a jegyek típusának és mennyiségének kiválasztásához, majd a készpénz , a hitel / betéti kártya vagy az intelligens kártya fizetési módjának kiválasztásával . A jegyet vagy a jegyeket a felhasználónak kinyomtatják és kiadják.

A jegygyártó gépek használatának ösztönzése és az eladók szükségességének csökkentése érdekében a gépi árak bizonyos esetekben alacsonyabbak lehetnek, mint a jegypénztárnál.

Sok országban, ahol a vonatok és a városi közlekedési jegyek nagyrészt a becsületrendszeren működnek (az ellenőrök vagy karmesterek bevetésével), vannak állomások (vagy járművek) is, amelyek csak a jegyek érvényesítéséhez szükségesek. Ez olyan helyzetben van, amikor előre jegyet vásárolnak, és később használják. Általában a jegy időbélyegzéssel határozza meg érvényességi idejét. Gyakori probléma, hogy elfelejtették érvényesíteni, majd bírságot szabni, mintha egyáltalán nem lenne jegy.

Azok a jegyrendszerek, amelyek nincsenek használatban, vagy csak "csak pontos változást" fogadnak el, veszteségeket okoznak a szállítási szolgáltatók számára. A Melbourne-i villamossal járó jegygyártmányok például gyakran változatlanok maradnak, amikor az utasok nagyobb arányban használják a $ 2 és az 50c-os érméket, ezzel csökkentve a kisebb érme címletek (10c, 20c) jegygyűjtőjét. Az utasoknak nem kell jegyet vásárolniuk villamossal, amikor a menetjegyek leállnak a változásból.

Az ilyen gépeket általában nem használják az Egyesült Államokban. A becsületrendszernél működő tömegközlekedési hálózatok szinte mindegyike elvárja felhasználóitól, hogy közvetlenül a használat előtt vásároljanak jegyet; a rendszeres lovasok elkerülhetik, hogy a vásárlási időszakkal járó kényelmetlenségek megelőzhetők (gyakran ugyanabból a gépekből, amelyek napi vagy egyszeri jegyeket árulnak). A közelmúltban azonban egy maroknyi regionális vasúti rendszer, mint a Metrolink , legalább néhány jegytípust használó validáló gépek használatát.

A jegyrendszereket gyakran használják a parkolóban, valamint a szabad jegyeket - például a virtuális sorban állást .